Nowy sklep Tommy Hilfiger w Amsterdamie kreuje prawdziwie zaangażowaną markę przyszłości

Tommy Hilfiger ponownie otworzył swój sklep w nowym koncepcie premium na ulicy Hoofstraat w Amsterdamie. Zlokalizowanie blisko głównej siedziby marki oznaczało, że wielu utalentowanych projektantów wnętrz mogło współpracować z działem architektury wnętrz rpa:group, by dostarczyć trochę  praktycznych pomysłów.

Pomieszczenia przeszły całkowitą ewolucję, jako część dwuetapowej rewitalizacji koncepcji Sportswear 16. Wysokiej klasy meble i osprzęt są kluczowymi cechami na całej powierzchni handlowej, z  wiszącymi szynami i półkami, które można w pełni dostosować, aby stworzyć elastyczne rozwiązanie do ekspozycji detalicznej.

W ramach proaktywnej inicjatywy środowiskowej Tommy Hilfiger, podłogi z jasnego dębu stosowane zarówno na parterze, jak i na pierwszym piętrze, ułożone w jodełkę z matowym wykończeniem, pozyskiwane  są w sposób zrównoważony. W sklepie zostało użyte najnowocześniejsze oświetlenie LED. Obejmuje ono podświetlane  panele,  oświetlenie halogenowe wokół wyposażenia i okrągłe światła LED, które wydają się unosić w przestrzeni.

Elementy ścienne to kombinacja błyszczących paneli, z podświetlanymi listwami przypodłogowymi. Wszystkie one działają wspólnie , aby zapewnić jasność i lekkość przestrzeni handlowej.

Zindywidualizowany „wow cabinet”, który pasuje do eleganckiego stylu okresu art deco, tworzy centralny punkt dla produktu. Inne witryny są ustawione na lustrzanych cokołach, dzięki czemu wydają się unosić nad podłogą. Szklane balustrady na schodach, które łączą parter i pierwsze piętra, umożliwiają nieograniczoną widoczność produktów i powierzchni wystawowych, a także zapewniają otwartość na otoczenie handlowe.

Ta jasna i biała przestrzeń została zmiękczona takimi elementmami jak naturalne drewniane wstawki w sufitach i wykładziny w żakardowym wzorze z inicjałami „TH”. Ten wzór jest odbity od spodu klatki schodowej w wytłoczonym wykończeniu. Strefa odzieży męskiej ma błyszczące wykończenia z orzecha włoskiego, które również stanowią dodatkowy ciepły element.

Sklep jest wyposażony w wiele nowoczesnych technologii cyfrowych, w tym liczne interaktywne i dotykowe ekrany zapewniajace prawdziwie empiryczne otoczenie dla kupujących. Dzięki technologi RFID pozostaje również więcej przestrzeni, która w tradycyjnych rozwiązaniach byłaby wykorzystana na kasy.

Faza 2 projektu obejmuje wejście utworzone w sklepie, łączące sklep z The People’s Place – własną markową kawiarnią Tommy’ego Hilfigera. Stało się to jedynym dostępem do People’s Place, zasadniczo czyniąc z niego przedłużenie całego doświadczenia przebywania w sklepie. Tutaj klienci mogą zatrzymać się przy kawie, naładować telefony i nawiązać kontakt z marką na zupełnie nowym poziomie. Oprócz kawiarni, People’s Place oferuje również kasę i miejsce do personalizacji z opcjami haftu, dostosowania i zmiany produktów. Technologie cyfrowe, które widoczne są w sklepie, znajduj ą sie także w People’s Place, gdzie stoły zawierają wbudowane ekrany dotykowe i iPady, pozwalając klientom przeglądać różne trendy mody Tommy Hilfiger i składać zamówienia online.

Faza 1 została pomyślnie przekazana we wrześniu 2018, a faza 2 zakończyła się 14 grudnia 2018 roku.

dowiedz się, jak możemy Ci pomóc.

Kontakt